Какво представляват космическите оръжия? Космическите оръжия са оръжейни системи, които или

...
Какво представляват космическите оръжия? Космическите оръжия са оръжейни системи, които или
Коментари Харесай

Разработва ли Русия космически оръжия и какво трябва да знаем за тях

Какво съставляват галактическите оръжия?

Космическите оръжия са оръжейни системи, които или са ситуирани на Земята и са ориентирани към цели в Космоса, или са ситуирани на галактическите станции или пък по галактически ракети и могат да нападат както цели на Земята, по този начин и в самия Космос.

Най-популярните са така наречен " спътници убийци "  - спътници, които са пуснати в орбита и са предопределени да унищожават други ракети, написа.

За какво могат да се употребяват галактическите оръжия?

Възможни са разнообразни приложения на тези оръжия. Много от тях обаче към момента не са механически издържани. Настоящата полемика за вероятните съветски проекти за разработка на галактически оръжия се отнася съответно за противоспътниковите оръжия. Те са известни още като оръжия " ASAT "  ( " антиспътникова активност " в превод от британски - " anti satellite activity " ). Тези оръжия, които постоянно са във формата на сателит, са предопределени да унищожават други спътници в Космоса: да вземем за пример шпионски спътници или спътници, които подкрепят военни интервенции на Земята (които сами по себе си не се назовават " галактически оръжия " ).
Съвременните военни дейности, да вземем за пример в Украйна, към този момент са немислими без потреблението на спътници. Те дават на армията изображения от Космоса за броени секунди, а връзката в армията или навигацията на комплицираните оръжейни системи надали биха били вероятни без спътници. Затова всеки, който нападна спътниците на своя съперник, може да му нанесе огромни вреди.

Нов ли е дебатът за галактическите оръжия?

Още в края на 1950-те, когато полетите в Космоса бяха в самото си начало , американците опитаха с оръжия, изстрелвани от огромни височини от бомбардировачи - с концепцията да поразяват спътници. Те обаче бяха доста неточни.



И в Съветския съюз бързо излиза наяве, че непознатите спътници могат да съставляват заплаха за сигурността. Но в Съюз на съветските социалистически републики тестванията на такива оръжия през 1960-те години си остават на равнище опит. През 80-те години на предишния век Студената война е достигнала своя пик - конкуренцията във въоръжаването сред суперсилите Съединени американски щати и Съветския съюз. И двата лагера възобновиха проучванията на галактически оръжия и създадоха прототипи, които в последна сметка се оказаха доста скъпи .

И в предишното, и през днешния ден рисковете от галактически оръжия са мотиви за полемики. Например заради обстоятелството, че отломките от един опустошен спътник могат да навлязат в орбитата на Земята и да причинят съществени вреди. През ноември 2021 година Международната галактическа станция краткотрайно беше изложена на заплаха тъкмо поради парчета от остарял руски спътник, който Русия съзнателно смъкна.

Какво споделя интернационалното право за потреблението на тези оръжия?

След поредност от резолюции на ООН през 1967 година е подписан така наречен " Договор за Космоса ". Той е ратифициран от Съединени американски щати и Съветския съюз, както и от други страни. Очевидно още тогава всички страни бързо са осъзнали, че потреблението на галактическите полети за военни цели крие най-малко толкоз опасности, колкото и изгоди.

Наред с други неща, " Договорът за космоса "   не разрешава разполагането на нуклеарни оръжия в галактическото пространство . Не се позволява и основаването на военни бази на небесните тела. Всичко това мощно лимитира потреблението на галактически оръжия - както мнозина с право настояват.

Каква е обстановката с галактическите оръжия, за които Съединени американски щати твърди, че се създават от Русия?

Според Белия дом Русия създава военни качества, които да могат да бъдат използвани срещу спътници в Космоса. Оръжието обаче не е в подготвеност за потребление и не може да аргументи директни физически вреди на Земята, заяви държавното управление на Съединени американски щати. Въпреки това то дефинира информацията като тревожна.
Руското държавно управление отхвърли тези известия като " злонамерени " и " неоснователни ". Според Москва държавното управление на Съединени американски щати употребява тези обвинявания, с цел да окаже напън върху опозиционните републиканци в Конгреса да одобрят новия милиарден пакет от помощи за Украйна.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР